Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a derulat săptămâna trecută un control la SC Fortus SA Iaşi pentru a verifica situaţia economică şi financiară a societăţii, dar şi anumite aspecte legate de soarta celor aproximativ 800 de angajaţi ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei societăţi.
Mandatul de control a fost semnat de preşedintele AVAS, Marius Lucian Obreja, ca urmare a degradării continue a situaţiei SC Fortus SA, societate în insolvenţa aflată la un pas de faliment.
"Un alt aspect care a determinat declanşarea acţiunii AVAS s-a constituit în existenţa unor date contradictorii apărute în rapoartele de evaluare ale activelor acestei societăţi, în 2009 acestea fiind evaluate la aproximativ 190 mil. euro, în prezent ele fiind evaluate la aproximativ 35 mil. euro", a comunicat ieri AVAS, enumerând câteva dintre neregularităţile descoperite în gestionarea societăţii de către Casa de Insolvenţă Transilvania. "... Printre acestea fiind (sunt - n. red.) de menţionat: scăderea drastică a cifrei de afaceri a SC Fortus SA în ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos şi costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflată în dificultate; aplicarea unor măsuri de reducere a producţiei SC Fortus SA cu scopul opririi activităţii acestei companii, în contextul existenţei unor comenzi ferme şi profitabile pentru societate, dar şi a unor soluţii de redresare a acesteia", se arată în nota remisă ieri presei.
"Fortus Iaşi trebuie salvată de faliment, pentru că activele şi utilajele sale, dar şi forţa de muncă specializată pot reprezenta o afacere pentru un investitor serios. Am decis să trimit Corpul de Control al AVAS pentru a identifica care sunt cauzele degradării accelerate şi cât de bine şi mai ales cât de corect actualul administrator judiciar a gestionat activitatea societăţii. În calitat