Elevii n-au fost interesaţi să înveţe, pentru a trece cu bine peste bacalaureat. Este una dintre explicaţiile dezastrului din acest an. Cel mai bun exemplu este judeţul Harghita, unde rata de promovabilitate s-a înjumătăţit în 2012 faţă de bacul din 2011.
Cea mai mare diferenţă la procentul de promovabilitate între bacalaureatul de anul trecut şi cel din acest an a fost înregistrată în judeţul Harghita. De la 64,3% în 2011 s-a ajuns la numai 30,25% în 2012. Una din explicaţii ar putea fi că anul trecut în acest judeţ n-au fost camere de supraveghere în centrele de examinare, cauzele acelei situaţii fiind de ordin financiar. Dar nu e numai atât. Se ştia că în 2012 termenii problemei se vor schimba. Adică vor fi camere de supraveghere.
„Am fost în toate cele 38 de licee din Harghita, am vorbit cu elevii care urmau să dea examenul de bacalaureat în acest an, le-am spus să se pregătească. Nu ştiu dacă într-un alt judeţ s-a făcut ce am făcut noi aici, pentru a se atrage atenţia elevilor asupra examenului", spune inspectorul şcolar general din Harghita, Ferencz-Salamon Alpar. S-a început pregătirea pentru bac încă din septembrie anul trecut cu elevii care la acel moment intrau în clasa a XII-a. Lor li s-au împărţit pliante din partea inspectoratului şcolar, în care se explica felul în care va fi organizat bacalaureatul din 2012. Şi cu toate acestea Harghita a înregistrat acest puternic recul al promovabilităţii în 2012, faţă de 2011. „Aportul la succes pentru Bacalaureat depinde de şcoală numai în proporţie de 40%, restul ţine de elev şi de familie", concluzionează inspectorul general, care remarcă şi altceva - Harghita a fost trasă în jos, la promovabilitate, de liceele tehnologice. La cele 12 licee teoretice din judeţ procentul de reuşită al candidaţilor din acest an la Bac a fost între 60 şi 90%, în timp ce la liceele tehnologice - dezastru. „Bacalaureatu