Preşedintele Franţei, Francois Hollande, soseşte marţi la Londra, în prima sa vizită în Marea Britanie de când a fost ales în luna mai. Liderul francez va încerca în discuţiile cu premierul David Cameron să depăşească unele dintre diferenţele ideologice care-l separă de liderul britanic.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Francois Hollande este primul preşedinte socialist care se întâlneşte cu un premier conservator din 1995, când preşedinte era Francois Mitterrand, iar premier era John Major.
Relaţiile dintre cei doi nu sunt prea apropiate, mai ales după ce Cameron, care este lider al Partidului Conservator, a refuzat să-l întâlnească pe Hollande în luna februarie, când acesta a vizitat Londra, în calitate de candidat al Partidului Socialist la preşedinţia Franţei.
Anul trecut, când preşedinte era Nicolas Sarkozy, Franţa şi Marea Britanie au cooperat strâns în domeniul militar şi al politicii externe şi au jucat rolul primordial în mobilizarea internaţională care a favorizat căderea regimului Gaddafi în Libia.
Cooperarea în domeniul militar figurează pe agenda discuţiilor de marţi, dar aici lucrurile s-au schimbat întrucâtva, deoarece Franţa intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan înainte de sfârşitul acestui an, în timp ce trupele britanice rămân până în 2014 şi vor continua alături de cele americane să ducă greul acestei campanii militare.
În schimb, poziţia celor doi lideri este mult mai apropiată în ceea ce priveşte situaţia din Siria, Iran sau Mali.
Cele mai mari diferenţe între cei doi lideri se manifestă însă pe planul politicii europene şi a celei economice. Preşedintele Hollande este numulţumit de refuzul Marii Britanii de a adera la pactul european de disciplină fiscală, văzut de premierul Cameron ca o ameninţare la statutul de prim centru financiar al Europei deţinut de City-ul londonez, pr