Domnul Pavel Lucescu a scris un articol interesant pe Vox Publica. Titlul ("cum mint sondajele despre demiterea lui Basescu") este inselator. Articolul e scris cu mult bun simt.
Pe ziare.com e alt articol, in care se scrie: "Cine are oarecare memorie, isi poate aduce aminte ca primele sondaje ale referendumului din 2007 anuntau atunci peste 70% in defavoarea presedintelui suspendat."
Vezi foto aratau sondajele din 2007
Pavel Lucescu face referire la un sondaj CURS efectuat la mijlocul lui aprilie, (deci intre "64" si "71" de mai sus). Nu am gasit dovezi privind existenta acestui sondaj, dar nu am motive sa banuiesc ca el nu a existat. Rezultatele sale (35% pentru demitere, 65% contra demiterii) sunt perfect coerente cu graficul de mai sus.
Pavel Lucescu face de asemenea referire la un sondaj efectuat la sfarsitul lui martie de catre Data Media in care scorul era 43% DA, 57% NU. Aparent e o diferenta prea mare fata de rezultatele sondajului CSOP (efectuat in aceeasi perioada) pentru ca totul sa fie OK. Dar asta nu-l face automat o tentativa de manipulare. Exista motive care pot justifica o astfel de situatie si care tin de metodologia efectuarii sondajului. Pana la urma acest sondaj a fost un "outlier" (eng.: selectie cu valori exceptionale sau atipice), un element extrem care poate deraia analize doar in masura in care ne concentram prea mult asupra lui.
Personal, nu am gasit niciun sondaj in care Traian Basescu sa fi fost aratat drept pierzator al referendumului din 2007. Daca au existat astfel de sondaje, ele ar trebui tratate drept "outlier".
Calculele lui Pavel Lucescu in legatura cu prezenta la vot sunt gresite. Motivul e simplu si enervant: daca, de exemplu, 100% din romanii cu drept de vot aflati in tara ar veni la referendum, prezenta oficiala ar fi... 86%. Si asta pentru ca aproximati