Scandalul gunoaielor la care asistăm de câteva zile, cu un adevărat război al declaraţiilor venite în special din partea noului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, putea fi rezolvat dacă groapa ecologică de gunoi de la Moara era finalizată. Din păcate, lucrările au fost sistate încă din decembrie 2011, şi nimeni nu poate spune cu precizie când vor fi reluate.
Ieri, la viitoarea groapă de gunoi se puteau auzi fără probleme muştele care zburau prin aer. De constructori, nici urmă. De lucrări, nici nu se pune problema.
Dăm peste un paznic şi un gard care înconjoară cele aproximativ 23 de hectare ale viitoarei gropi ecologice de gunoi. Bărbatul ne spune că nu are undă verde pentru a ne permite accesul după poarta încuiată cu lacăt. După câteva demersuri reuşim să găsim cheia de la lacăt şi intrăm. Ne întâmpină câţiva câini care le ţin de urât paznicilor. Aceştia din urmă ne asigură că nu sunt agresivi şi că ne putem deplasa fără griji.
Şi, într-adevăr, facem câţiva paşi în direcţia a ceea ce ar trebui să fie o primă celulă a gropii ecologice de la Moara şi câinii plictisiţi se adăpostesc la umbra unui container.
Paznicul ne arată ce a găsit când a preluat obiectivul. Între timp, din partea opusă, apare şi colegul său. Ambii ne spun că din decembrie 2011 nu s-a mai ridicat nici un pai. Singurele activităţi notabile au fost câteva vizite de la „judeţ şi de la primărie”.
În rest, pauză. Aşa cum va fi şi în următoarele luni. Investiţia demarată cu mare alai în urmă cu câţiva ani se dovedeşte peste puterile autorităţilor locale. Termenul de finalizare, anul 2010, a fost depăşit de multă vreme. Următorul termen s-a spus că va fi 2013. La modul cum stau lucrurile la Moara, este greu de crezut că la anul pe vremea asta nu vom apela din nou la mila vecinilor de la Botoşani pentru a depozita gunoiul din municipiul Suceava, dar şi din a