Guvernul de coaliție din Marea Britanie a fost nevoit să amâne un vot esențial la dezbaterea în Camera Comunelor a reformei Camerei Lorzilor, camera superioară a parlamentului.
Pasul înapoi a fost decis atunci cand a devenit clar că revolta a aproape 100 de deputați ai Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, risca să ducă la o înfrângere umilitoare a guvernului.
Ministrul relației cu parlamentul, George Young, a anunțat că amânarea dezbaterii este temporară, dar nu este clar dacă guvernul va fi în stare sa adune mai târziu majoritatea necesară adoptării acestei controversate reforme.
Votul era unul de procedură și se referea la restrângerea numărului de zile alocat dezbaterii la 10.
Deputații Conservatori sunt nemulțumiți atât de fondul legii, cât și de momentul ales pentru introducerea acestei reforme care reprezintă un proiect prioritar pentru Partidul Liberal Democrat, partenerul mai mic de coaliție, cu care coabitarea s-a dovedit incomodă de la formarea ei acum doi ani.
Nemulțumirea provine în primul rând din faptul că o Camera a Lorzilor cu 450 de membri aleși prin vot direct în proporție de 80% riscă să pericliteze supremația constituțională a Camerei Comunelor.
Actualmente, Camera Lorzilor, inființată în 1295, este formată din circa 820 de membri numiți pe viață.
Această cameră, unde dezbaterile au de multe ori un caracter mult mai puțin partizan, este un for în care politicienii de cariera au un cuvânt mai mic de spus, spre deosebire de Camera Comunelor, unde disciplina de partid este extrem de strictă.
Deputații rebeli din Partidul Conservator susțin că o a doua cameră aleasă nu ar însemna decât introducerea unui al doilea rând de politicieni aleși, majoritatea de mâna a doua.
În plus, spun acești deputați, într-o perioadă de recesiune economică există multe alte chestiuni mai imp