Răsturnările de situaţie din sfera puterii de la Bucureşti, cu reverberaţii pe scena politică internaţională, sunt atent urmărite în presa occidentală, de altfel extrem de preocupată de viteza cu care se schimbă datele problemei pe plaiurile mioritice.
Agenţia France Presse publică decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia referendumul privind destituirea preşedintelui va fi validat doar dacă rata de participare depăşeşte 50% şi punctează: "Astfel se pune un obstacol neaşteptat în planul majorităţii de centru-stânga de a-l debarca pe Traian Băsescu."
Le Monde scrie despre schimbarea temporară de la Preşedinţia României şi subliniază: "Criza politică din România îngrijorează Comisia europeană".
Despre avertismente europene scrie şi The Economist, care menţionează eventuale sancţiuni pentru Bucureşti: îngheţarea fondurilor UE, oprirea aderării României la Spaţiul Schengen şi chiar suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Uniunii Europene. "Evenimentele din ultimele săptămâni pun în pericol toate progresele înregistrate de ţară în ultimii cinci ani în privinţa întăririi respectului faţă de statul de drept, faţă de democraţie, precum şi în privinţa asigurării independenţei puterii juridice din această ţară", mai arată cotidianul britanic.
“La 29 iulie se joacă o partidă crucială pentru România. În plină vacanţă de vară se va organiza un referendum popular, care ar putea duce la destituirea preşedintelui Traian Băsescu, în prezent suspendat din funcţie după un vot în Parlament. Referendumul va influenţa, pe lângă soarta şefului statului, şi viitorul României şi imaginea ţării în străinătate”, se arată într-o analiză publicată marţi de portalul Osservatorio Balcani e Caucaso. “Deşi Băsescu a înregistrat în ultimii ani o scădere bruscă a popularităţii, legată de măsurile de austeritate promovate de fostul Guvern de centru-dreapta, el