Statele membre ale Uniunii Europene sunt "un pic prea tăcute", cu privire la situaţia din România, după votul foarte controversat de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu de către coaliţia de guvernământ, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Sursa: REUTERS
"Voi discuta cu preşedintele Franţei, François Hollande, în contextul în care Consiliul UE este prea tăcut, din punctul meu de vedere", a declarat Martin Schulz, într-un interviu acordat ziarului Le Monde, înainte de vizita oficială de mâine din Franţa.
Consiliul este instituţia UE care aduce împreună statele membre, miniştri, diplomaţi sau de şefi de stat şi de guvern.
"Comisia (Europeană) trebuie să-şi facă treaba. Să evalueze, să propună, să verifice dacă normele de drept european au fost încălcate. Un prim-ministru, cu o largă majoritate, poate modifica Constituţia ţării sale, dar nu poate încălca regulile şi valorile noastre ", a declarat în acest interviu, citat de agenţia AFP, preşedintele Parlamentului European, un german social-democrat.
"Schimbările rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii româneşti sunt cel puţin surprinzătoare. Totul ca o încercare, aparent structurată şi planificată, de demitere a preşedintelui Băsescu. Acţiunile sunt îndoielnice în plan politic, dar legale", a adăugat el.
Premierul Victor Ponta efectuează o vizită oficială la Bruxelles, pe 11-12 iulie, ocazie cu care va avea întrevederi, printre alţii, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Rămânem preocupaţi de viteza şi consecinţele deciziilor luate în ultimele săptămâni, şi avem multe întrebări în ceea ce priveşte respectarea independenţei Curţii Constituţionale şi a sistemului judiciar", a declar