Europa ar putea pierde încă 4 milioane şi jumătate de locuri de muncă în contextul crize. Avertismentul vine de la Organizaţia Mondială a Muncii. Aceasta cere liderilor europeni să facă o prioritate din susţinerea pieţei muncii.
Cifrele sunt destul de sumbre dacă ţinem cont că vin în contextul în care blocul comunitar a înregistrat din 208 şi până în prezent dispariţia a 3 milioane şi jumătate de locuri de muncă.
Amintim, doar în zona euro şomajul reprezintă 11%, ceea ce înseamnă că aproape 17 milioane şi jumătate de cetăţeni comunitari din zona euro nu au locuri de muncă.
În cazul în care actuala politică nu se schimbă rapid, este posibil ca şomajul să urce rapid în zona euro "alimentând tulburări sociale şi erodând încrederea cetăţenilor în guvernele naţionale, sistemul financiar şi instituţiile europene", se arată în raportul Organizaţiei Mondiale a Muncii.
Şomajul este cel mai ridicat în rândul tinerilor, 22% în zona euro, în timp ce în Slovacia, Portugalia şi Italia se situează la 30%. În Spania şi Grecia, şomajul în rândul tinerilor se află la nivelul de 50%.
Potrivit organizaţiei, devine tot mai clar că doar austeritatea nu va fi un răspuns suficient la criza din zona euro, iar această politică, cu impact negativ asupra pieţei muncii, nu reuşeşte să stimuleze investiţiile sau stabilitatea financiară.
Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scădere predictibilă a consumului, dar nu au antrenat şi o majorare a exporturilor, care să stimuleze creşterea, astfel că economiile zonei euro, cu puţine excepţii, au înregistrat recesiune, notează Organizaţia Mondială a Muncii.
Acelaşi document mai constată cu îngrijorare că 13 din cele 17 state euro au adoptat reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii, în sensul în care fac mai uşoară concedierea unui angajat, fără niciun efect vizibil în privinţa