Coeficient Gini, profilul saraciei sau al bogatiei, deficitul median relativ, indicele inegalitatii veniturilor- toate acestea par niste indicatori reci, folositi doar de economisti in lucrarilelor de doctorat sau la diferite sesiuni stiintifice. In realitate, asemenea indicatori intregesc un tablou al starii economice a romanilor si ne identifica mai riguros in context european. Cat de saraci sau cat de bogati sunt romanii si care e distributia acestei bogatii?
O analiza bazata pe datele INSSE, Eurostat, CNP si BNR.
Rata saraciei relative reprezinta ponderea persoanelor sarace (care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile) in totalul populatiei.
Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost in anul 2010 de 21,1%, mai mica decat in anul precedent cu 1,3%.
Pe sexe, rata saraciei este mai mare la femei decat la barbati, in principal datorita influentei femeilor in varsta de 65 de ani si peste, a caror rata de saracie este aproape dubla fata de cea a barbatiilor din aceasta grupa de varsta. Copiii si tineretul in varsta de pana la 18 ani reprezinta categoria de populatie cea mai expusa riscului de saracie, aproape o treime dintre acestia aflandu-se sub pragul de saracie, mult peste nivelele corespunzatoare adultilor.
Daca in cazul persoanelor adulte, in varsta de 18 - 64 ani, diferentierile intre femei si barbati sunt relativ "stranse", la varstnicii de 65 de ani si peste deosebirile sunt foarte pronuntate, femeile fiind mult mai afectate de saracie decat barbatii. Astfel, rata saraciei aferenta femeilor este de 20,7%, iar cea a barbatilor de numai 10,9%. Sub efectul ratei mai reduse a barbatilor varstnici, rata grupei