Iunie nu a mai adus un minim istoric la inflaţie, iar a doua jumătate a anului a debutat cu scumpiri la energie şi combustibili.
În luna iunie, inflaţia a întrerupt şirul de minime istorice cu care ne-am obişnuit din ianuarie.
Valoarea anuală a indicelui a crescut de la 1,79%, cât a fost în mai, până la 2,04%. Cu toate acestea, preţurile au scăzut în cea de-a şasea lună a anului faţă de mai cu 0,04%.
Poate părea paradoxal, dar evoluţia lunară bună a preţurilor ascunde germenele unor viitoare creşteri. Pe de o parte, noua recolta agricolă, care începe să îşi facă simţită prezenţa în preţuri, nu influenţează atât de puternic scăderea generală a preţurilor ca în trecut.
În fiecare an, odată ce apare noua recoltă, preţurile la legume şi fructe scad, ceea ce are impact asupra inflaţiei generale. Anul trecut a fost unul excepţional, iar efectul recoltei s-a resimţit puternic. În 2012, evoluţia vremii a dat însă multe bătăi de cap agricultorilor.
"Accelerarea inflaţiei faţă de luna trecută a fost cauzată în special de preţurile la fructe, care au scăzut în iunie mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut (cu 0,2% faţă de 1,3% în iunie 2011)", spune Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank România.
Faţă de luna mai, cel mai mult s-au scumpit în iunie fructele şi conservele din fructe, cu 4,23%, şi ouăle, cu 2,53%.
Iulie, luna scumpirilor
Intrarea în a doua jumătate a anului a adus o serie de scumpiri care îşi vor face, mai mult sau mai puţin, resimţită prezenţa în inflaţia totală. Energia electrică s-a scumpit cu 5%.
Totodată, cursul de schimb, la care sunt indexate, de regulă, preţurile produselor importate din zona euro, a crescut săptămâna trecută cu peste 1%. Ieri, cotaţia a avut a avut un uşor recul, dar rămâne de văzut dacă va reuşi să revină sub 4,50 lei/euro.
Luni, scumpiri de preţuri au anunţa