Traian Basescu a predat mandatul de presedinte catre Crin Antonescu, care devine astfel al doilea interimar din istoria Romaniei. Ce prerogative are ca presedinte interimar si la ce ne putem astepta de la liderul PNL din punct de vedere economic, avand in vedere declaratiile facute incepand cu alegerile din 2009.
Traian Basescu risca sa piarda, daca va fi demis prin referendumul din 29 iulie, beneficiile care se acorda in mod normal fostilor sefi de stat. El ar putea sa nu mai primeasca indemnizatia lunara de 5.688 lei. De asemenea, fostilor sefi de stat le este asigurat si un cabinet de lucru, platit de catre stat, format dintr-un consilier si un secretar de cabinet.
Traian Basescu, presedintele suspendat de Parlament vineri, ar putea fi demis de votul populatiei in 29 iulie, cand va avea loc un referendum. Desi constitutionalitatea deciziei de suspendare a fost contestata, Curtea Constitutionala a confirmat ca procedura de suspendare din functie a presedintelui a fost respectata.
Cine este al doilea presedinte interimar din istoria postdecembrista a Romaniei? Crin Antonescu are 52 de ani si este de profesie istoric, meserie pe care a si practicat-o timp de circa 6 ani in Tulcea, orasul in care s-a nascut.
Ca orientare politica, el este liberal, devenind membru al acestui partid inca din 1990, dupa Revolutie. A ocupat functia de vicepresedinte a Partidului National Liberal (PNL) din 1995 pana in 2002, a fost de mai multe ori liderul grupului parlamentar al PNL, iar din martie 2009 este seful partidului, dupa cum reiese din biografia publicata pe pagina proprie de internet.
De vineri a devenit, insa, presedintele interimar al Romaniei, dupa ce Traian Basescu a fost suspendat prin votul Parlamentului. Potrivit Constitutiei, in momentul suspendarii sefului statului, presedintele Senatului este primul care va asigura interimatul.
Catev