Brokerii şi managerii de fonduri se aşteaptă ca schimbarea conducerii de la SIF Muntenia (SIF4) să acţioneze ca un catalizator pentru evoluţia acţiunilor SIF-urilor pe termen scurt.
Pentru aprecieri de durată este însă nevoie de un context extern favorabil şi de măsuri concrete din partea noii conduceri.
După aflarea veştii că acţionarii au reuşit să schimbe conducerea SIF Muntenia, investitorii au intrat la cumpărare pe SIF-uri.
Luni, 9 iulie, acţiunile a patru din societăţile de investiţii au raportat creşteri cuprinse între 2,7% (pentru acţiunile SIF Moldova) şi un maxim de 5,8% înregistrat de acţiunile SIF Oltenia.
Avansul raportat de SIF-uri a fost peste aprecierea de circa 1% a indicelui BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti. Marţi, 10 iulie, când acţiunile SIF Muntenia au reintrat la tranzacţionare, aprecierile au continuat. Lider de pluton au fost chiar acţiunile SIF-ului cu conducerea schimbată, care creşteau cu peste 5,5%.
Acţiunile SIF Banat şi cele ale SIF Transilvania creşteau cu 1,9%, iar cele ale SIF Oltenia avansau cu 1,6%. SIF Moldova avansa cu 1,2%. Astfel acţiunile a patru dintre cele cinci SIF-uri au câştigat între 4% şi 7,5% în doar două zile. Indicele BET raporta un avans de 0,7% în şedinţa de marţi.
Schimbarea conducerii de la SIF Muntenia, prin înlocuirea foştilor membri din Consiliul Reprezentanţilor cu persoane susţinute de grupul de investitori coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, a trimis un semnal investitorilor că acţionarii îşi pot impune reprezentanţii în conducerea unui SIF.
Mai mult, în cazul acţiunilor SIF Muntenia, un motor de creştere este şi faptul că acţionarii au aprobat distribuirea unor dividende suplimentare pentru care data de înregistrare este 23 iulie, astfel că investitorii s-au grăbit să le aibă în portofoliu.
SIF Muntenia va distribui acţionarilo