În ultima vreme tot mai multe librării își pun lacăt la uși. „Diverta", una dintre cele mai mari magazine de carte din Chișinău, se închide peste patru zile. Și alți editori se plâng că afacerile lor nu mai sunt profitabile.
„Stand", un magazin de carte din Capitală, s-a închis acum câteva luni, reţeaua „Pro Noi" şi-a micşorat numărul de buticuri de la 26 la 20, iar „Diverta" se pregăteşte să tragă cortina pe data de 15 iulie.
„Ne pare rău, dar asta a fost decizia distribuitorului oficial. Noi nu avem decât să ne supunem", a declarat Olesea Rotaru, managerul de la Chişinău a librăriei care se poate lăuda peste Prut cu peste 50 de magazine. Până la închidere, toate cărţile la „Diverta" se vând cu reducere de jumătate de preţ.
Moldovenii au uitat de cărţi: nici nu le mai cumpără, nici nu le citesc. Cei mai mulţi dau vina pe preţurile pipărate sau recunosc că pot să găsească şi online volumele de care au nevoie. „De un an încoace, nu am mai cumpărat nicio carte. Am acasă o întreagă bibliotecă online, cu peste 500 de autori", mărturiseşte Vitalie Prodan, student la Istorie. „Îmi îndemn elevii să-şi cumpere din banii de buzunar cărţi. Cât sunt mici, ţin cont de sfatul meu", împărtăşeşte Lidia Scobioală, profesoară de clase gimnaziale în Chişinău.
CĂRŢILE ÎN ROMÂNĂ, MAI SCUMPE DECÂT CELE ÎN RUSĂ
Directorii de edituri recunosc că nu o duc foarte bine şi că au noroc de micii cititori, care sunt şi clienţii de bază ai librăriilor. „Şi reţeaua nostră a suferit în ultima vreme, din cauză că cheltuielile de întreţinere a magazinelor nu erau acoperite de vânzări. Cele mai întrebate sunt cărţile pentru copii. Cu cât cresc mai mari, elevii descoperă şi mijloace alternative de informare. Internetul ne-a afectat foarte mult", spune Dumitru Rudeanu, director la „Pro Noi". Cititorii se mai plâng că operele în limba română sunt net mai scumpe decât cele în r