Victor Piţurcă poate răsufla uşurat pentru moment. Deşi în ultimii ani numărul stranierilor din Liga 1 a crescut constant, există campionate care stau şi mai rău la acest capitol.
O analiză publicată recent de Gazzetta dello Sport arată că 47,82% din jucătorii care au evoluat sezonul trecut în Seria A nu sînt italieni.
Procentul e mare şi în privinţa minutelor jucate: 48% au fost acoperite de jucătorii din afara Italiei.
În plus, în primele zece etape din sezonul 2011/2012, jucătorii proveniţi din afara Italiei au bifat mai multe prezenţe decît fotbaliştii autohtoni. Astfel, în perioada respectivă, antrenorii din Serie A au utilizat 51,4 % stranieri şi doar 48.6% italieni.
Nici o grupare fără stranieri
Dacă în Liga 1 a existat o grupare formată în totalitate din sportivi români (Sportul), în Italia fiecare club din Serie A are cel puţin 4-5 jucători străini. Spre exemplu, Atalanta este echipa cu cei mai puţini străini în lot, 34.29%, în timp ce la polul opus se află Udinese cu 65,71 % astfel de jucători, inclusiv Gabriel Torje, fotbalist care a fost împrumutat între timp la Granada.
Spre comparaţie cu Serie A, în Liga 1 au evoluat sezonul trecut doar 32.2% stranieri care au marcat 38.1% din goluri. Cei mai mulţi s-au aflat la CFR Cluj şi FC Vaslui, grupări care au o medie ridicată de jucători străini în lot.
Totuşi, stranierii din Liga 1 au reuşit să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Wesley a fost golgeter cu 27 de goluri marcate, Sougou a fost cel mai bun pasator, iar Adailton a reuşit cele mai multe şuturi de la distanţă.
În schimb, în Serie A, stranierii au dominat doar topul golgeterilor, condus de Zlatan Ibrahimovici (28 de goluri).
Victor Piţurcă poate răsufla uşurat pentru moment. Deşi în ultimii ani numărul stranierilor din Liga 1 a crescut constant, există campionate care stau şi mai rău la acest capitol.