Cine rezolvă problemele turiștilor nemulțumiți de condițiile de cazare, mâncare sau alte facilități, întâlnite pe perioada vacanțelor? Aceasta este, probabil, o enigmă a multor oameni care, odată ajunși în destinația lor de vacanță, au avut ghinionul ca „socoteala de acasă să nu coincidă cu cea din târg”. Cum se pot consola acei români care au întâmpinat probleme pe perioada vacanțelor din cauza hotelierilor sau a agențiilor de turism, pentru cei nemulțumiți de calitatea serviciilor primite sau care nu beneficiază de toate facilitățile incluse în pachetul turistic plătit? Pentru toate aceste probleme, există Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) din România și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Iată cum se procedează:
Când și cum depunem o plângere la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului?
Turiștii nemulțumiți de calitatea serviciilor prestate în domeniul turistic au dreptul de a se adresa reprezentanților MDRT. Reclamațiile depuse aici sunt înaintate inspectorilor din cadrul Direcției Control, Consiliere și Monitorizare în Turism, care vor începe verificările în cauză.
Problemele pentru care ne putem adresa MDRT sunt cele legate de legalitatea funcționării și calitatea serviciilor prestate în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare, pe plaje sau pârtii, agenții de turism, structuri de alimentație publică aflate în cadrul unei unități de cazare sau din stațiuni turistice, nereguli în administrarea stațiunilor turistice sau în activitățile de agrement.
Persoanele care consideră că au asistat la nereguli se pot adresa reprezentanților MDRT în trei feluri: prin telefon (gratuit), fax sau email. În cazul în care se ajunge la concluzia că plângerile sunt valide, inspectorii MDRT sunt cei care pot lua măsuri, împreună cu reprezenta