Sunt aproape cinci ani de când haosul financiar s-a abătut asupra lumii, în august 2007 şi niciuna dintre ţările dezvoltate lovite puternic de criză nu pare să-şi fi revenit.
Dintre principalele şase economii dezvoltate (plus zona euro), doar Statele Unite şi Germania arată cât de cât bine. Având în vedere că Statele Unite au fost epicentrul crizei iniţiale, redresarea economică a acesteia a fost relativ bună. Însă niciuna dintre aceste ţări nu poate să spună că a avut o performanţă economică strălucită, susţine publicaţia financiară „Financial Times”.
Află de ce S&P consideră imperativă intervenţia decisivă a guvernelor în sprijinul economiilor zonei euro
Stagnare şi şomaj în pofida politicilor de stimul
În timp ce produsul intern brut al Statelor Unite a crescut peste media celorlalte ţări, şomajul a crescut de la 4,7% în iulie 2007 la 10% în octombrie 2009, scăzând puţin ulterior. Cu toate acestea, Statele Unite au o performanţă mult mai bună decât zona euro, a cărei economie stagnează iar cel mai recent raport pune şomajul la 11,1% faţă de 8,2% în Statele Unite.
Economiile stagnează deşi politicile sunt agresive. Cea mai ridicată dobândă cheie stabilită de băncile centrale ale economiilor dezvoltate este cea a Băncii Centrale Europenen (de 0,75%). Bilanţurile băncilor centrale s-au dublat din 2007, la rândul lor, relativ la PIB, în cadrul economiilor cu venit ridicat pe cap de locuitor.
Citeşte despre ultima intervenţie a băncilor centrale în sprijinul creşterii economice
Japonia, Statele Unite şi Marea Britanie continuă să se confrunte cu un nivel al deficitului public extrem de ridicat pentru o perioadă de pace.
Cu toate acestea, în ciuda deficitelor fiscale uriaşe, dobânzile pe termen lung ale obligaţiunilor guvernamentale japoneze, americane şi britanice sunt extrem de scăzute, la 0,8%,