Romania=incertitudine. O asociere prezenta in aceste zile in aproape toate relatarile presei straine. Scandalul de pe scena politica a facut ca tara noastra sa reintre in colimatorul tarilor cu risc ridicat de "default" (incapacitate de plata - n.r.).
Topul CMA Data Vision, ce calculeaza cotatia CDS a Romaniei (Credit Default Swap), altfel spus prima de risc sau riscul de faliment al statului, atribuia miercuri Romaniei cotatia de 439 puncte, cu 40% mai mult decat la finele lunii martie, cand o cota la 314 puncte. Marti, Romania era cotata si mai prost, la 449 puncte.
Practic, de la sfarsitul lunii martie, CDS-ul Romaniei a crescut cu peste 1 punct procentual, o evolutie semnificativa, in opinia expertilor. Statistica vine sa reflecte ingrijorarile investitorilor privind situatia din Romania. “Aceasta instabilitate politica ii va face pe unii investitori straini putin mai precauti, pe termen scurt, in a plasa bani in Romania”, a explicat Kenneth Orchard, analist Moody's.
Spre comparatie, Polonia avea 205 puncte, iar Bulgaria 316 puncte. Din regiune, doar Ungaria era cotata mai prost decat noi, cu 501 puncte, potrivit datelor companiei de monitorizare a pietelor financiare CMA DataVision.
Potrivit analistilor, daca scandalul politic va mai continua, Romania se va intoarce rapid in topul celor mai riscante 10 tari din lume, de unde reusise sa iasa in urma semnarii acordului cu FMI.
Fitch Ratings precizeaza ca instabilitatea politica din Romania nu reprezinta un risc imediat pentru ratingul de credit al tarii, insa ar putea trece in prim plan daca ar afecta consolidarea fiscala, ar intarzia reformele structurale sau ar capata caracter permanent.
Credit Market Analysis reprezinta o companie membra a CME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, ce detine, printre altele platforma Nymex, cea ma