Guvernul Socialist al Franţei a răspuns apelurilor repetate ale mediului de afaceri pentru a interveni şi a rezolva problema nivelului redus de competitivitate a ţării promiţând reforma finanţării sistemului de asistenţă socială, finanţare care-i afectează puternic pe angajatori.
În acelaşi timp, guvernul a declarat că va interzice prin lege „remunerearea abuzivă” şi va asigura participarea angajaţilor în cadrul comitetelor de remunerare în interiorul companiilor din sectorul privat în urma reducerii agresive a bonusurilor corporate în cadrul companiilor de stat, anunţă „Financial Times”.
Scaderea competitivitaţii
Jean-Marc Ayrault, premierul Franţei, a declarat: „Trebuie să oferim rapid propuneri nu doar pentru a asigura viitorul protecţiei sociale dar şi pentru a îmbunătăţi competitivitatea întreprinderilor noastre”.
Liderii mediului de afaceri, alarmaţi de scăderea cu 25% a competitivităţii forţei de muncă faţă de Germania în ultimii zece ani, doresc până la 50 de miliarde de euro în contribuţii impuse angajatorilor şi angajaţilor să fie redirecţionate către taxele directe, o măsură care nu este pe placul sindicatelor şi, până în prezent, a guvernului.
Consultari
Ayrault, care a susţinut o „conferinţă socială” în ultimele două zile în legătură cu o serie de probleme-cheie economice, nu a oferit niciun detaliu despre cât de dispus este guvernul său să accepte dorinţa mediului de afaceri. Însă mulţi se aşteaptă măcar la o schimbare parţială înspre taxele pe venit.
Premierul a declarat că va studia această problemă după care se va consulta cu sindicatele si patronatul „în scopul realizării reformei în 2013”.