O infecție numită sugestiv "mână-gură-picior", provocată de igiena precară, a îmbolnăvit sute de copii de la începutul verii. Mai grav este că se poate ajunge la complicații precum meningita sau encefalita. Sursa: CODRIN PRISECARU
Secţiile de boli infecţioase ale spitalelor sunt pline ochi de bolnavi cu meningite, encefalite, dar mai ales cu enterocolite, transmise pe cale digestivă. O afecţiune care intră în ultima categorie, denumită sugestiv "mână-gură-picior", atacă cu precădere în această perioadă. Afectează în special copiii sub cinci ani şi se manifestă cu febră şi erupţii. Spre deosebire de pojar, petele apar doar în zona bucală, pe mâini şi tălpi.
Febră, dureri de stomac, băşici pe piele
De la începutul lunii trecute, la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, au ajuns zilnic astfel de cazuri. "Ne aflăm în plină epidemie. Luna trecută, doar noi am avut 30 de copii diagnosticaţi cu «mână-gură-picior». Luna aceasta va fi la fel. Cred că vom avea peste o mie de bolnavi pe sezon", spune conf. dr. Monica Luminos, şefa secţiei de Boli Infecţioase Copii.
Boala "mână-gură-picior" este o infecţie foarte contagioasă provocată de enterovirusurile Coxsackie A16 şi 71. "Iarna trecută, am izolat şi o tulpină care provoacă îmbolnăviri mai ales la adulţi, aşa că nu este exclus să fie şi ei afectaţi", adaugă medicul infecţionist.
Boala debutează cu febră în jur de 39-40 de grade, dureri în gât, stare generală de slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, vărsături, diaree şi dureri abdominale. Erupţiile apar la două zile de la episodul febril.
"Petele sunt nişte leziuni veziculoase (băşicuţe), care se pot sparge. Infecţia se transmite uşor prin secreţii nazale, salivă, fecale, dar şi prin contact direct cu lichidul din băşici", precizează medicul Monica Luminos. Copiii sunt mai contagioşi în prima săptămână de b