Clienţii băncilor pentru locuinţe au posibilitatea să-şi cumpere un imobil de valoare mai mare, combinând un contract de economisire-creditare cu un împrumut ipotecar standard
În condiţiile în care actuala criză mondială are la rădăcina sa modelul american de finanţare ipotecară, care constă în creditul imediat cu avans mic, românii pot apela la modelul german pentru achiziţia unei locuinţe, care presupune o economisire prealabilă.
De mai mulţi ani, clienţii au la dispoziţie produsele de economisire-creditare (Bauspar), importate din Germania şi Austria de către băncile pentru locuinţe. Prin această modalitate, poate fi finanţată achiziţia unei locuinţe de valoare relativ redusă. Cu toate acestea, clienţii trebuie să știe că pot să-şi finanţeze achiziţia unei locuinţe cu o valoare mai ridicată, apelând după perioada de economisire şi la un credit ipotecar standard, pe lângă cel Bauspar.
În Germania, deşi ponderea primei de stat (8,8% pe an, maximum 45 euro pe contract) în venitul mediu lunar este infimă (2%), peste o treime din finanţarea ipotecară se desfăşoară prin băncile pentru locuinţe, pentru că la nemţi e apreciată economisirea disciplinată, care are avantajul accesului la un credit ipotecar foarte ieftin.
În România, prima de stat (25% pe an, maximum 250 euro pe un contract) este un stimulent important, având o pondere ridicată în venitul mediu lunar (51%). În plus, economisirea (care are cel mai bun randament dintre plasamentele cu risc scăzut) timp de minimum 5 ani prin băncile pentru locuinţe oferă avantajul accesului la cel mai ieftin credit de pe piaţă, fără risc valutar şi de dobândă, chiar sub costul la care se împrumută statul român.
Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, singurele bănci locale cu acest profil, au în plan construirea unor oferte combinate cu un credit ipotecar clasic de la banc