Ţăranii din multe comune doljene s-au grăbit să schimbe fântânile din propriile gospodării cu pompele de apă din reţeaua comunală. Febra modernizării i-a cuprins pe toţi şi oamenii şi-au construit băi, şi-au instalat maşini de spălat, care acum sunt mai mult de decor. Asta din vina edililor, dar şi a lor, căci au confundat apa potabilă din reţea cu sistemul de irigaţii și și-au udat într-o veselie lanurile de porumb şi grădinile cu zarzavat, legume şi viţă-de-vie.
O astfel de situaţie se întâlneşte în comune precum Robăneşti, Ţuglui, Moţăţei, Perişor, Maglavit, Bucovăţ, Vârvoru, unde pompele nu mai fac faţă, bazinele rămân goale, iar gospodăriile, pe uscat.
Cel mai rău la acest capitol stă comuna Robăneşti, unde peste 400 de gospodării nu au mai văzut nici o picătură de apă la robinet de peste o lună. Chiar dacă şi-ar dori administraţia locală să umple bazinele cu apă, nu are cum pentru că cele două pompe s-au ars. „Nu este apă în comună, oamenii sunt supăraţi, dar nu prea au dreptate. Când s-au forat puţurile şi s-a construit staţia de apă, ea a fost proiectată la o anumită capacitate. Bazinul cuprinde 300 de tone, dar oamenii folosesc mult mai mult. Pompele au fost suprasolicitate şi s-au ars. Eu îi înţeleg, dar foarte mulţi folosesc apa din reţea pentru irigaţii. Este convenabil, fiindcă o plătesc cu doi lei tona. Eu încerc acum să schimb pompele. Am alocat fonduri, 25.000 de lei. Am ţinut licitaţia, a fost câştigată de firma APANITA SRL, urmează să demareze lucrările“, a explicat Romică Niţu, primarul comunei Robăneşti.
S-au modernizat şi au rămas pe uscat
Locuitorii comunei nu vor să audă nici o explicaţie. Ei ştiu că au renunţat la vechile hidrofoare şi puţuri şi s-au racordat la sistemul de alimentare cu apă al comunei pentru a-şi asigura necesarul de apă în gospodării. „Am băgat apă. Am plătit 650 de lei să ne aducă pompa în curte. Am