Peste 60% din locuitorii Capitalei sunt de acord cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului şi doar 30% dintre ei se opun construirii acestui lăcaş de cul în centru Bucureştiului, potrivit unui sondaj realizat de CURS-GeoPOL.
Controversa privind oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului pare să fi luat sfârşit, cel puţin pentru locuitorii Capitalei care s-au declarat în număr mare adepţii acestui proiect. Astfel, potrivit unui sondaj al CURS - Geopol, 64% din bucureşteni sunt de acord cu ridicarea sfântului lăcaş. Potrivit aceleiaşi surse, 17% din repondenţi s-au declarat împotrivă, iar alţi 13% "total împotrivă".
Finanţarea acestui proiect care potrivit reprezentanţilor bisericii va ajunge la 200 de milioane de euro se face din bani de la buget în cea mai mare parte, fapt care a stârnit nemulţumirea unor reprezentanţi ai societăţii civile.
Remus Cernea, una dintre vocile care s-au opus sistematic acestei construcţii, a declarat că disputa nu este dacă să fie construită sau nu catedrala, ci dacă să fie ridicată sau nu pe bani publici: „ Biserica Ortodoxă Română şi oricare alt cult din România au deplină libertate să construiască orice fel de lăcaş de cult doresc. Repet, singura temă care merită discutată este cea privind sprijinul din bani publici pentru ridicarea Catedralei Neamului".
Maria are 20 de ani, studentă, face parte dintre cei care consideră că momentul construcţiei este prost ales pentru priorităţile sunt acum altele. "Dacă Patriarhia vroia neapărat Catedrala trebuia să o facă din banii ei. Nu mi se pare corect să fie allocate fonduri din bugetul de stat pentru construcţia ei", a spus ea.
Donaţii de la 200.000 de români
În opinia reprezentanţilor Patriarhiei, sondajul arată un lucru deja ştiut şi anume acela că bucureştenii consideră lăcaşul drept un simbol. „Bucureştenii sunt conştienţi de importanţa acest