In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul al XVII-lea, devenind un aliment obisnuit si mult mai tarziu, in timpurile noastre, au devenit obiect de studiu pentru cercetatorii care au constatat ca sunt adevarate medicamente datorita efectelor lor terapeutice.
Dupa decenii lungi de cercetare, rezultatele au concluzionat ca rosiile previn si vindeca multe afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu trecerea anilor, cataracta, boli cardiovasculare.
Si toate aceste calitati terapeutice se datoreaza compozitiei bogate a rosiilor. 90% este apa, restul fiind vitamine, minerale, enzime si alte substante active de care organismul uman are nevoie. Cele mai importante vitamine continute de rosii sunt vitamina A, importanta, mai ales pentru vedere, grupul B, protectoare ale sistemului nervos si osos si necesare in procesul metabolismului.
Vitamina C, de asemenea, bine reprezentata in rosie, este un puternic antioxidant, utila, mai ales, sistemului cardiovascular si pentru intarirea imunitatii, vitamina E, ajuta la pastrarea tineretii si la stimularea fertilitatii, iar vitamina K este importanta pentru sinteza anumitor elemente ale sangelui.
Rosiile mai contin si cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, cu rol important in sistemul digestiv.
Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopen, cu efect antioxidant mult mai puternic decat cunoscuta vitamina C, care nu este nimic altceva decat un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se gaseste in fructele si legumele rosii. Sigur ca cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii.
Licopenul are capacitatea de a proteja eficient organismul de cancer, de bolil