Teleormănenii cu probleme respiratorii au scăpat de deplasările lungi către staţiunile din ţară. Cei care suferă de boli respiratorii şi nu-şi pot permite o plimbare până la Slănic Prahova sau Ocnele Mari pot vizita zilnic salina artificială deschisă în Alexandria. Salinoterapia este foarte bună pentru cei cu astm, inclusiv pentru copii.
45 de minute este durata unei şedinţe cu aerosoli, la salina artificială de pe strada 1 Mai din Alexandia. Alături de bolnavii de astm şi de cei cu alte probleme respiratorii şi fumătorii înrăiţi se pot trata în camerele cu sare. Salina este găzduită într-o casă ca oricare alta. Dincolo de prag, te întâmpină Ecaterina Negrilă, administratorul acestui proiect şi asistent medical ORL.
„Lucrând foarte mulţi ani în secţia ORL (Orto-Rino-Laringologie: urechi, nas, faringe şi laringe) am avut foarte mulţi pacienţi care erau nevoiţi să parcurgă sute de kilometri anual pentru a-şi face tratamentul. Aşa am ajuns să mă gândesc să fac o salină în oraş la îndemâna oricui”, ne-a explicat Ecaterina Negrilă.
În toate camerele salinei „pacienţii” se pot relaxa la o cafea sau vizionând programul preferat la televizor. Aerul pe care îl respiră clienţii este, de fapt, mult mai bogat în aerosoli salini decât cel dintr-o astfel de incintă creată în mod natural.
Ce boli se pot trata la salină
Expunerea la aerul din salină stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce inflamaţiile şi iritaţiile căilor respiratorii şi calmează tusea. De aceea, specialiştii recomandă tratamentul în saline mai ales persoanelor cu astm bronşic, celor cu bronşită, cu sinuzită, cu infecţii ale urechii, cu amigdalită, precum şi persoanelor cu alergii precum rinită.
Un alt beneficiu major al salinoterapiei este stimularea sistemului imunitar. Astfel, pe termen lung, această terapie tonifică organismul şi îl prote