Laserul de la Măgurele este cel mai mare proiect de cercetare din România. Indicatorii tehnico-economici investiţiei "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)" au fost aprobaţi: laserul va costa 350 milioane de euro.
Cel mai puternic laser din lume va fi construit la Măgurele, într-un proiect iniţiat în 2005 şi demarat la sfârşitul anului 2009, când România, Cehia şi Ungaria se angajau să construiască împreună infrastructura pentru realizarea laserului. Proiectul va costa 1,5 miliarde de lei, conform hotărârii de guvern prin care s-a aprobat investiţia.
Finanţarea construcţiei de la Măgurele "se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei – Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică", se arată în Hotărârea de Guvern. Finanţarea de la Uniunea Europeană va fi în proporţie de 80%.
Construcţia va avea o suprafaţă de peste 68.000 de metri pătraţi şi se va înălţa pe cinci etaje, având şi un nivel sub nivelul solului. Măgurele întră în şantier pentru construcţia laserului anul acesta, pentru mai bine de patru ani şi jumătate, durata de realizare a proiectului fiind de 55 de luni.
Cehia, România şi Ungaria sunt statele gazdă care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, în cele trei state se vor construi mai multe lasere, în trei proiecte complementare, fiecare ţară urmând să realizeze cercetări în ceea ce priveşte lumina de mare intensitate, fiecare într-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Măgurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, informează HotNews.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti