Uşor de confundat cu simptomele altor boli digestive, pancreatita cronică este o afecţiune dintre cele mai dureroase şi mai dificil de tratat. Medicina actuală are însă arme eficiente împotriva ei!
Pancreasul este o glandă care ajută la digestia alimentelor, producând enzimele necesare acestui proces. În plus, secretă şi hormonii care reglează glicemia. Boala care îl afectează, pancreatita, este de fapt o inflamaţie care poate da dureri în partea de sus a abdomenului, greaţă, balonare, diaree, febră, scăderea tensiunii arteriale respiraţie greoaie... Netratată la timp, boala se poate croniciza (poate duce chiar la comă). Mai multe despre această afecţiune ne spune doctorul Radu Bogdan Mateescu, gastroenteorolog în cadrul Spitalului Colentina din Capitală.
Pietrele la bilă, o posibilă cauză
"80 la sută din cauzele pancreatitelor care ajung la noi la spital provin din pietrele la colecist (bilă) sau din consumul excesiv de băuturi alcoolice. Alimentaţia incorectă bazată pe grăsimi (hipertrigliceridemia), unele tratamente medicamentoase, infecţiile cu virusul oreionului, precum şi unele traumatisme pot duce la inflamaţia pancreasului", precizează doctor Mateescu. "Pancreatita se poate moşteni, dar aceasta e o situaţie foarte rară."
Află mai multe despre pancreatită, pe clickpentrufemei.ro
Citeşte şi:
Adevărat şi fals despre diabet
5 beneficii neştiute ale berii