Bancherii din Geneva, oraş care a devenit cel mai important centru de afaceri offshore pentru miliardarii din Orientul Mijlociu după ce Regele Fahd al Arabiei Saudite şi-a construit un palat de vară acum 35 de ani, se folosesc de relaţiile lor cu această regiune, precum şi de schimbările provocate de Primăvara Arabă pentru a compensa pentru scăderea clienţilor din Europa.
Lombard Odier & Cie, cea mai veche bancă privată din Geneva, intenţionează să-şi dubleze activele aflate sub gestiune din partea clienţilor din Orientul Mijlociu la între 10 şi 15 miliarde de franci elveţieni (15,7 miliarde de dolari) în următorii cinci ani, a declarat Arnaud Leclerq, partener responsabil cu această regiune, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.
Vezi de ce băncile europene se pregătesc pentru al doilea val de concedieri din ultimul an
Efectul primăverii arabe
„Banii noi vin din Orientul Mijlociu”, a declarat Bernard Droux, unul dintre cei opt parteneri executivi la Lombard Odier. „Primăvara Arabă a creat ceva instabilitate în marile ţări arabe, iar miliardarii din aceste ţări sunt dispuşi să continuă să-şi depună banii în Elveţia, aşa cum au făcut-o şi în ultimii 50 de ani”.
Băncile elveţiene devin din ce în ce mai dependente de clienţii bogaţi din Orientul Mijlociu, pe măsură ce înăsprirea legislaţiei contra evaziunii fiscale îi forţează pe clienţii americani şi europeni să se retragă din cel mai mare centru financiar transfrontalier. În timp ce activele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au crescut cu 14% la 560 de miliarde de franci elveţieni anul trecut, cota parte a avuţiei regionale deţinută de Elveţia va fi ameninţată la rândul ei, susţine Boston Consulting Group.
Vezi cum încearcă Uniunea Europeană să profite de Primăvara Arabă pentru a-şi spori influenţa în Orientul Mijlociu
Cu toate acestea, siguranţa, stabilit