O impresionantă comoară de obiecte de artă este adăpostită de muzeul Goga din Ciucea.
Octavian Goga a intrat în istoria literaturii române, prin poeziile sale, dar şi în istoria politică a României, prin faptul că el a întemeiat un partid naţionalist, care a făcut jocurile Regelui Carol al II-lea. Prezent în mai multe Guverne, Octavian Goga a deţinut, pentru câteva luni, postul de premier al României. În general, aceste ipostaze ale lui Octavian Goga sunt bine cunoscute.
Însă o faţetă mai puţin celebră a personalităţii sale este cea de colecţionar de obiecte de artă. Multe dintre acestea se regăsesc în cadrul Muzeului Octavian Goga din Ciucea. Unele dintre ele au şi o importantă valoare simbolică. De exemplu, scrinul de avocat al lui Avram Iancu, folosit de liderul Revoluţiei române de la 1848, în perioada în care era cancelist la Tabla Regească din Târgu-Mureş, exact în perioada în care el şi-a cristalizat programul politic.
Însă muzeul, amenajat pe o stâncă ce domină valea din Munţii Apuseni pe care Crişul îşi poartă şuvoiul de apă către câmpia arsă de soare a Ungariei păstrează obiecte extrem de valoroase. În salonul de primire se află, între altele, o ladă în stil florentin, lucrată de meşterii din Transilvania în secolul al XVI-lea, adică tocmai pe vremea lui Mihai Viteazu. Există, de asemenea, două jilţuri de lemn, îmbrăcate în piele de Cordoba, lucrate în secolul al XVII-lea, dar şi tablouri de şcoală veneţiană, semnat de Camil Ressu.
Există şi un şemineu din marmură de Ruşchiţa, decorat de Nora Steriade, dar şi o tapiserie imensă, care reprezintă o scenă de vânătoare şi care i-a fost dăruită lui Octavian Goga de către şahinşahul Iranului. Salonul de muzică are în centru pianul Beckstein al celei de-a doua soţii a poetului., Veturia Goga, ea însăşi o celebră soprană a vremii, care l-a încântat, la Bayreuth, chiar pe dictatorul nazis