Profilul unui investitor pe piata de capital sufera schimbari importante dupa casatorie. Fie ca esti barbat sau femeie, dupa marele pas, apar doi factori fundamentali ce determina modificari in comportamentul investitional: noile prioritati comune si consultarea partenerului in orice decizie. Care sunt cele mai importante recomandari pe care orice investitor proaspat casatorit trebuie sa le ia in calcul?
Start-up-ul „FAMILIA”
Din punct de vedere financiar, institutia casatoriei este perceputa de romani ca un CAR, comunitatea de rude, prieteni si cunostinte apropiate contribuie financiar la “start-up”-ul numit familie, considera Silviu Enache, director piete de capital la OTP Bank.
In general, prioritatile tinerilor casatoriti sunt casa si masina, si mai putin continuarea studiilor, initierea unei afaceri sau investitiile financiare pe termen mediu si lung.
„In mod normal, profilul investitorului ar trebui sa se schimbe dupa casatorie. Apar alte prioritati/obiective, responsabilitatile sunt mai multe, deci apetitul la risc se va tempera pentru ambii parteneri”, explica Silviu Enache.
Sa luam exemplul concret, cu doi tineri cu portofolii de instrumente de investitii care se casatoresc. Enache vede doua situatii: proaspetii casatoriti vor avea bugete separate sau un buget unic, comun.
„Indiferent de situatie, este clar ca vor stabili un calendar financiar preponderent comun, pentru ca vor avea obiective comune. Astfel, portofoliile vor fi restructurate tinand seama de noile prioritati, se vor reduce ponderile in instrumentele financiare cu risc ridicat si se vor cauta investitii mai sigure, chiar daca acestea nu promit randamente spectaculoase. Desigur, toate aceste planuri vor fi facute tinand seama si de conjunctura financiara interna si internationala”, a mai explicat brokerul.
In opinia sa, cea mai buna varianta ar