Uniunea Europeană (UE) ia în considerare monitorizarea separată a României şi Bulgariei în ceea ce priveşte progresele în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, este informaţia dată publicităţii de cotidianul bulgar Trud, care citează un diplomat care a dorit să-şi păstreze anonimatul, şi preluată de site-ul de limbă engleză novinite.com exact în ziua în care premierul României pleca la Bruxelles, pentru a explica situaţia de la Bucureşti.
Motivul invocat de ziarul bulgar îl constituie încercarea coaliţiei Guvernului român de a-l destitui pe preşedintele Traian Băsescu şi de a modifica atât atribuţiile Curţii Constituţionale cât şi Legea Referendumului. Comisia Europeană, mai multe state europene, Statele Unite şi unele organizaţii nonguvernamentale şi-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la atacurile puterii de stânga la adresa Constituţiei şi la procedurile aplicate în vederea destituirii preşedintelui, reaminteşte sursa citat`.
"Da, Bulgaria şi România ar putea fi monitorizate separat", a declarat sursa citată de ziar, fără a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm să spună dacă mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat în această vară sau dacă va fi mai strict cu vreuna dintre ţări, afirmând doar că acesta ar putea fi mai precis. Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria va fi publicat probabil în a doua jumătate a lunii iulie.
Ca din întâmplare, Novinite publică şi un interviu cu ambasadorul american la Sofia, James Warlick, care laudă stabilitatea fiscală din Bulgaria şi, en passant, spune că "este important să se facă o distincţie între Bulgaria şi România în privinţa aderării la Spaţiul Schengen".
"Bulgaria reprezintă o adevărată sursă de stabilitate fiscală în regiune, prin instituţiile ei puternice", a declarat ambasadorul James Warlick. Diplomatul american a