Curtea Constituţională este legată fedeleş, neavând dreptul să dea aviz pe hotărârile Parlamentului. Sursa: CODRIN PRISECARU
Victor Ponta a spus luni seara că deciziile CCR spulberă toate lamentările privind existenţa unei lovituri de stat în România.
Însă, dacă analizezi verdictele Curţii Constituţionale, orice om cu scaun la cap îşi dă seama că acestea sunt tocmai consecinţele loviturii de stat iar procesul încălcării normelor statului de drept se află în plină desfăşurare. De fapt, suntem în plină furtună, iar instituţiile n-au instrumentele să se apere.
Le-au interzis dreptul de-a vorbi
Totul pleacă de la Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a restrâns, săptămâna trecută, atribuţiile Curţii Constituţionale, publicată imediat în Monitorul Oficial.
Prin această OUG, CCR nu mai are dreptul să dea aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci doar pe legi. Deci, luni, Curtea Constituţională n-avea voie să se pronunţe pe niciuna din hotărârile: de revocare a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe modificarea referendumului sau pe instalarea lui Crin Antonescu în funcţia de şef al Senatului şi apoi de preşedinte interimar al României.
Astfel, primul pas făcut alaltăieri de CCR a fost să declare inadmisibile sesizările lui Vasile Blaga şi Robertei Anastase, pentru că, procedural, nu mai are voie să se pronunţe. Curtea n-a intrat pe fond (încălcările regulamentelor Camerei şi Senatului, încălcările Constituţiei), ci doar a semnalat că nu are voie să spună nimic.
Aşteaptă dezlegare de la Monitorul Oficial
Urmează însă al doilea pas făcut ieri de CCR: a declarat neconstituţională soluţia legislativă prin care i se restrâng atribuţiile. A spus că are dreptul în continuare să dea avize obligatorii pe hotărârile Parlamentului, şi nu doar pe legi, aşa cum îş