Proaspeţii absolvenţi de liceu care nu au promovat examenul de Bac anul acesta îşi pot depune actele pentru şomaj. Indemnizaţiile pentru aceşti tineri ne-ar costa aproximativ 33 de milioane de euro. Proaspeţii absolvenţi de liceu care nu au promovat examenul de Bac anul acesta îşi pot depune actele pentru şomaj. Indemnizaţiile pentru aceşti tineri ne-ar costa aproximativ 33 de milioane de euro.
106.000 de elevi au picat examenul de bacalaureat în sesiunea din vara acestui an. Conform calculelor specialiştilor de la economica.net, dacă toţi cei aproximativ 100.000 de absolvenţi respinşi la sesiunea de Bac din această vară provin exclusiv din promoţia 2012, statul va trebui să le plătească în următoarele luni acestor tineri 33,7 milioane de euro, în total. Acest lucru este posibil dacă toţi absolvenţii respinşi vor solicita indemnizaţia de şomaj la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţin, până la data de 31 iulie. Absolvenţii trebuie să dovedească însă faptul că în această perioadă nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă.
Absolvenţii de liceu vor primi 250 de lei timp de 6 luni. Dacă în această perioadă se înscriu la cursurile unei postliceale vor pierde această indemnizaţie.
Universităţile sunt în impas anul acesta, aşa cum au fost şi anul trecut, când doar jumătate dintre candidaţi au promovat bacalaureatul şi puteau să se înscrie mai departe, la facultate. Cum numărul absolvenţilor de liceu care au obţinut notă de trecere la Bac anul acesta este de aproximativ 81.000 din totalul de circa 187.000, reprezentanţii universităţilor de stat sunt îngrijoraţi. De exemplu, numai în Capitală, la Politehnică sunt disponibile 4.700 de locuri la buget şi 1.100 cu taxă, la Academia de Studii sunt 2.680 la buget şi 2.260 cu taxă, Universitatea Tehnică de Construcţii a publicat că dispune de 1.800 de locuri subvenţionate de stat şi 500 cu taxă, î