Pe marginea problemei ce ţine de calitatea gazului natural ce intră în ţara noastră şi este distribuit consumatorilor există mai multe mituri. Unul dintre acestea este legat de faptul că nu s-ar şti cu exactitate ce cantitate anume intră, iar alta că în loc de gaz natural în conducte s-ar pompa aer.
De regulă, astfel de zvonuri apar cel mai frecvent în perioada rece a anului. În cazul cu măsurarea volumului de gaze ce intră în Republica Moldova sau tranzitează ţara, problema a fost rezolvată demult.
Iacov Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz, vine să spulbere aceste mituri, cu argumente întemeiate. Ştie totul despre livrările de gaze naturale. Şi nu e de mirare. Şi-a început activitatea profesională în cadrul întreprinderii Moldovatransgaz, urcând vertiginos pe scară ierarhică de la funcţia de şef adjunct în Direcţia construcții capitale la funcţia de director adjunct pentru producţie şi investiţii.
Graţie lui Iacov Cazacu au fost construite şi date în exploatare staţia de compresoare de la Drochia, staţia de măsurare a gazelor Cauşeni, gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Bogodceni (cu o lungime de 200 km), gazoductul Oleşcani-Saharna (27 km), gazoducte-branşamente cu lungimea totală de 487 km în 54 de localităţi şi multe alte obiecte de securizate energetică naţională, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii".
Managerul menţionează că Moldovatransgaz este întreprinderea care de mai bine de un sfert de veac asigură prestarea serviciilor de livrare şi tranzitare a gazelor naturale de înaltă calitate. „La hotarul Republicii Moldova au existat, au funcţionat şi până în prezent activează staţii de măsurare a gazelor naturale (SMG). SMG de frontieră sunt amplasate în localităţile Alexeevca, Grebeniki şi Orlovca din Ucraina şi în oraşul Căuşeni din Republica Moldova.
FOTO: Iacov Cazacu, vicepreşedinte