În plin scandal politic, guvernatorul BNR a ieşit joi să vorbească despre viitorul economiei româneşti. Într-un discurs extrem de pesimist, şeful băncii centrale le-a atras atenţia politicienilor că resursele pentru relansarea creşterii economice sunt aproape inexistente.
Cifrele arată cel mai bine cât de gravă este situaţia: anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6%, faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde de euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.
Guvernatorul BNR spune că din păcate, şansele ca investiţiile străine să se relanseze sunt slabe: privatizările şi Bursa nu vor suscita prea mare interes, iar domeniile care până acum au atras investitorii vor intra pe o pantă descendentă. Spre exemplu, spune Isărescu, industria auto înregistrează o supraproducţie şi va fi nevoită să-şi restrângă activităţile în ţări precum România. Şi retailul va da înapoi: marile lanţuri de magazine îşi vor opri la un moment dat şi nu foarte târziu expansiunea în România, pentru că piaţa se saturează, încet, dar sigur.
De altfel, guvernatorul BNR spune că modelul investiţiilor îndreptate spre consum a fost unul perdant pentru România, care nu ar trebui să mai meargă pe această "soluţie falsă" de creştere economică.
"Stimularea consumului, asta ar fi soluţia, spune lumea. Aţi omorât consumul... Ca să stimulezi consumul înseamnă să ai capacităţi de producţie (...). În media s-a simţit cel mai tare. A picat consumul, a picat advertisingul. Cei din turism, s-au tăiat veniturile... Este şi o provocare, aşa cum văd structura economiei actuale, duce inevitabil la importuri mai mari şi deteriorarea deficitului de cont curent", a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR le-a tăiat elanul şi celor care se bizuiau pe obţinerea unei creşteri economice "artificiale", obţinute prin deprecierea controlată a leului, în sprijinul exporta