Care este activul cel mai lichid și totuși indestructibil, preferat și în perioadele de inflație și în cele de deflație, divizibil și totuși ușor de transportat? Răspunsul este unul singur: aurul! Activul al cărui preț a înregistrat o creștere de 26% în ultimul an, iar previziunile ultimului raport asupra aurului indică o nouă creștere de circa 30% pentru următorul an.
Prețul aurului mai are până să atingă nivelul maxim, stimulat de dobânzi reale scăzute și de nevoia de instrumente sigure și durabile de economisire și investiții, conform celui mai recent raport Erste Group "Avem încredere în aur" ("In Gold We Trust"). Federal Reserve își va menține politica de dobândă zero până cel puțin în 2014, prin urmare dobânda reală va rămâne negativă, pregătind astfel terenul pentru o creștere și mai mare a prețului aurului.
Menținerea dobânzilor real negative și criza globală a datoriilor vor stimula astfel creșterea prețului aurului. Un preț țintă pentru următoarele 12 luni este cel de 2.000 de dolari și un preț țintă de 2.300 de dolari pe termen lung (prețul actual fiind 1.590 de dolari pe uncia de aur).
Tendința de creștere a prețului aurului este demonstrată și de achizițiile de aur făcute de băncile centrale ale lumii în ultimul an: în 2011 au achiziționat la fel de mult aur ca în 1964.
"Prețul aurului a crescut cu 26% de la ultimul Raport Erste Group privind aurul, din iulie 2011. Pe termen scurt, s-ar părea că sezonalitatea presupune o tendință de consolidare continuă, însă cea mai bună perioadă a sezonului pentru aur începe în august. Prin urmare, estimăm un preț-țintă pe 12 luni de 2.000 de dolari. Deoarece etapa de accelerare a evoluției nu a început încă, preconizăm o țintă pe termen lung de cel puțin 2.300 de dolari la sfârșitul ciclului," a explicat Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group și autor al raportului.