Cetăţenii români din Basarabia cred că impunerea unei taxe pentru votul lor la referendum este o măsură discriminatorie şi o încălcare a Constituţiei României, care interzice doar debililor şi criminalilor să participe la alegeri.
Preşedintele interimar Crin Antonescu vrea ca românii din diasporă să voteze la referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu doar dacă plătesc cel puţin un impozit în Romania. „În fond, ca şi cetăţean, eşti «coacţionar» al statului. Nu poţi să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic", a declarat Antonescu. „Trebuie sa vorbim şi despre principiul reprezentării. Plec de la exemplul din 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a motivat liderul PNL. Şi europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că românii din afară nu mai sunt interesaţi de România şi, drept urmare, n-ar mai trebui lăsaţi să voteze.
„VOTUL MEU CONTEAZĂ!“
Propunerile au stârnit reacţii dure din partea asociaţiilor de români din Europa, care au declarat că, deşi nu plătesc direct impozite, trimit anual în ţară cel puţin cinci miliarde de euro. Şi basarabenii cu paşapoarte româneşti consideră că li se încalcă dreptul de a alege, prevăzut de Constituţia României. „Votul meu contează, la fel ca şi cel al românilor din ţară. Nu cred că este normal să plătesc pentru a-mi exprima opţiunea", spune Andrei Ganea (24 de ani) din Străşeni.
Cei mai îngrijoraţi sunt moldovenii care abia şi-au depus dosarul pentru cetăţenie. Aceştia se tem că şansele lor să devină români în acte vor scădea odată cu demiterea lui Băsescu. „Sper să obţinem paşaport până la referendum, pentru că după aceea, dacă nu va mai fi Băsescu preşedinte, situaţia s-ar putea schimba", mărturiseşte Victor Gabură (38 de ani) d