Nostalgicii pot cumpăra maşini de scris, mese de mixaj şi ceasuri cu semnalul roşu care arată că are loc o emisie în eter: prestigiosul World Service al societăţii britanice de radio BBC pleacă definitiv astăzi din sediul său istoric din clădirea Bush House, din centrul Londrei, şi îşi scoate la vânzare suvenirurile.
Tăcerea se va aşterne în celebrele studiouri care l-au găzduit, între alţii, pe generalul Charles de Gaulle pentru a-şi transmite mesajele zilnice către Rezistenţa franceză, în timpul celui ce-al doilea război mondial.
Joi dimineaţa, BBC a difuzat un extras în care generalul francez îşi încheie una dintre emisiuni cu celebra expresie „Trăiască Franţa liberă, în onoare şi independenţă!"
World Service, care a fost creat în 1932, a fost nevoit să se mute în 1941 la Bush House, după ce sediul său de la Broadcasting House a fost bombardat. Impozanta clădire, construită de americani şi inaugurată în 1925, nu era iniţial destinată să găzduiască servicii de radiodifuziune, dar avea o piscină la subsol, care a fost transformată de BBC în studio.
De aici, în timpul celui de-al doilea război mondial, au fost difuzate mesajele codificate ale Rezistenţei franceze.
Ulterior, în cursul războiului rece, World Service a devenit vocea lumii libere pentru estul Europei, până la căderea Zidului Berlinului, în 1989.
În momentele de vârf ale activităţii sale, World Service a emis în 45 de limbi, având, între altele, un serviciu în galeză destinat Patagoniei şi unul în portugheză destinat insulei Jersey.
World Service emite acum din Broadcasting House, situată tot în centrul Londrei, furnizând informaţii şi analize în 27 de limbi.