Nutriţioniştii ne atrag atenţia că, mai ales în perioadele caniculare şi de vacanţă, acumulăm foarte multe calorii doar din băuturi alcoolice şi nealcoolice. Şi în această capcană cădem mai ales în perioadele caniculare şi de vacanţă, când avem tendinţa de a ne astâmpara setea cu răcoritoare, de a lenevi la un pahar cu vin şi de a bea foarte puţină apă. Este o mare greşeală care se vede rapid atunci când ne câtărim.
Institutul Naţional al Consumatorului din Franţa a publicat recent în numărul din această lună al revistei "60 millions de consummateurs” rezultatele analizelor efectuate în privinţa compoziţiei a peste 50 de băuturi îndulcite. Rezultatul este alarmant. Concentraţia de zahăr din băuturile carbogazoase este foarte mare, în medie de peste 100 grame zahăr la litru, aproape 20 de bucaţide zahăr la un litru. Un pahar de "carbogazoasă” (20 ml) conţine patru bucăţi de zahăr care, evident, ne reduc şansele de a ne mai păstra greutatea normală a corpului.
Soluţia? Sucul de fructe. Dar aici trebuie făcută diferenţa între băuturile din fructe (apă, mult zahăr şi foarte puţine fructe, fără substanţe chimice) şi sucul 100% natural, fără zahăr adăugat. În privinţa băuturilor din fructe cu zahăr adăugat consecinţele asupra sănătăţii sunt similare celor ale băuturilor carbogazoase.
Se pune întrebarea dacă sucul 100% natural, proaspăt, fără zahăr asigură necesarul de vitamine comparativ cu cele cinci fructe şi legume recomandate a fi consumate zilnic. Răspunsul este clar: pentru protejarea sănătăţii este recomandat să mâncăm mai degrabă un fruct proaspăt decât să-l zdrobim pentru a-l face suc. Recomandarea aceasta are în vedere alterarea rapidă a vitaminelor în timpul prepărării sucului, fructele proaspete fiind şi cea mai importantă sursă de fibre alimentare. Aşadar, în comparaţie cu o băutură carbogazoasă, chiar şi un suc 100% natural din fructe proaspet