Preţul pâinii nu va creşte în perioada următoare, indiferent de fluctuaţiile care există pe piaţa de cereale în perioada recoltatului, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Seceta din ultimele săptămâni ar putea compromite anul agricol care, în ciuda iernii grele, se anunța unul destul de bun, mai ales pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a luat o serie de măsuri pentru a diminua efectele nedorite ale temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Astfel, în urma demersurilor întreprinse în cadrul grupului de lucru cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat un ordin care va permite fermierilor, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, accesul la un tarif redus cu 20 la sută pentru irigaţii. Concret, față de 250 de lei/1000 mc apă, cât este tariful în momentul de față, fermeirii vor plăti 200 lei/1000 mc de apă.
În legătură cu prețul produselor de panificație, Daniel Constatntin a declarat că, cel puțin în această toamnă, acesta nu va crește. ”Am vorbit azi cu domnul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria Panificaţiei – Rompan, care mi-a dat toate asigurările că prețul produselor de panificație nu vor crește în această toamnă”- a spus Constatntin. Zilele trecute, Aurel Popescu, declara că dacă brutarii nu vor absorbi creşterea de 20% a preţului la grâu, pâinea s-ar putea scumpi chiar începând cu luna august, cu câteva procente. „Producătorii agricoli au un preţ mai mare cu 20-25% faţă de anii anteriori. Vom vedea efectele la pâine în două săptămâni, dacă piaţa absoarbe această creştere. Dacă nu o absoarbe, este pierdere curată pentru brutari care, la ora actuală, îi înjură pe morari", a mai