* apicultorii brăileni se plâng că au cel mai prost sezon din ultimii 20 de ani
Zilele caniculare care parcă nu se mai termină le strică planurile apicultorilor brăileni. Aceştia se plâng deja că au un sezon de-a dreptul dezastruos, raportat la producţia foarte bună obţinută anul trecut. "Dacă în 2011 am avut cel mai bun sezon din ultimii zece ani, acum va fi cel mai prost din ultimii 20", spune, plastic, crescătorul de albine Florin Ionaşcu. Proprietar a 40 de stupi, Ionaşcu zice că mai mult de 15 kilograme de miere marfă per familie de albine nu se vor obţine la culesul de floarea soarelui, spre deosebire de anul trecut, când s-au obţinut 25 - 30 kg de miere.
Florian Vizireanu, unul dintre cei mai experimentaţi şi respectaţi apicultori brăileni, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Brăila, ne-a explicat că, din cauza temperaturilor ce ajung chiar şi la 50 grade Celsius pe câmp, albinele părăsesc stupul pentru a culege nectarul florii soarelui doar două ore dimineaţa şi o oră - două seara. "În rest, stau în stup şi fac ventilaţie, pentru a menţine o temperatură propice", a precizat Vizireanu. Acesta a mai adăugat că sezonul se anunţă slab şi din pricina faptului că rapiţa a fost calamitată de seceta din toamna trecută, iar florile de salcâm au fost compromise din cauza căldurii din luna mai. "Sezonul acesta, doar teiul a oferit o producţie de miere cât de cât bună, de circa 10 kg per stup", ne-a mai informat Florian Vizireanu.
La ora actuală, mierea polifloră se vinde angro, la producători, cu 9 lei/kg şi ajunge pe piaţă cu preţuri de 15 - 16 lei.
* apicultorii brăileni se plâng că au cel mai prost sezon din ultimii 20 de ani
Zilele caniculare care parcă nu se mai termină le strică planurile apicultorilor brăileni. Aceştia se plâng deja că au un sezon de-a dreptul dezastruos, raportat la producţi