Patru profesori din judeţul Ialomiţa au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Ei au cerut şi primit bani de la zece elevi, pentru a interveni pe lângă membrii Comisiilor de evaluare a lucrărilor de la Bacalaureat, în vederea promovării examenului.
Profesorii au fost duşi în arestul Poliţiei Judeţene Ialomiţa, iar astăzi urmează să fie prezentaţi magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cei patru învinuiți au fost membri în comisia de examinare a centrului organizat în cadrul Grupului Şcolar "Alexandru Ioan Cuza" din Slobozia. Nica Balaciu, unul dintre cei patru profesori, a fost numită vicepreşedinte al centrului.
O rețea bine organizată
Cazul din Ialomița scoate la iveală practicile consimțite tacit de către dascălii care sunt implicați an de an în organizarea examenului de Bacalaureat și care, cel mai probabil, nu au încetat nici după introducerea camerelor de supraveghere. Ba dimpotrivă, elevii mână în mână cu profesorii și președinții centrelor de corectare au găsit noi metode a fenta ochiul "Big Brother".
Una dintre cele mai utilizate și sigure metode de a "umfla" nota unei lucrări de altfel slabe este cea a însemnării foilor de examen. Înainte de a susține proba scrisă, elevul este bine instruit cu privire la ce are de făcut: va scrie un cuvânt banal și simplu de reținut de două ori într-o anumită parte a lucrării, apoi va tăia cu o singură linie așa cum se procedează în cazul unei greșeli obișnuite, pentru a nu da de bănuit. Aici, intră în scenă profesorii "cumpărați", membrii comisiilor de corectare. Odată ajunse la centru, tezele sunt împărțite pe căprării, iar fiecare dascăl are grijă să corecteze lucrările "cu dedicație". Toată comisia este, prin urmare, conștientă de ceea ce se petrece, dar oamenii stau liniștiți știind că, în cazul unui control, nimic nu ar putea fi dovedit.
Elevi