Oameni de cultură din România şi reprezentanţi ai unor asociaţii de profil au trimis o scrisoare deschisă şefilor de Guverne din ţările Uniunii Europene, trăgând un semnal de alarmă asupra modului în care este tratat subiectul acuzaţiilor de plagiat a lucrării de doctorat a premierului român. Printre iniţiatorii scrisorii se numără Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, iar printre semnatari îi regăsim pe timişorenii Daniel Vighi şi Alin Gavreliuc, dar şi membri ai Societăţii “Timişoara”. Semnatarii atrag atenţia că în joc nu e doar reputaţia unui politician, ci a unei întregi comunităţi naţionale, şi că vor să arate că în România există o împotrivire intelectuală la impostură.
Plagiatul premierului rămâne (doar) în corzile societăţii civile
Redactat în trei limbi – română, engleză şi germană –, memoriul se vrea un semnal de alarmă asupra modului în care se încearcă minimalizarea acuzaţiilor de plagiat a doctoratului premierului român,Victor Ponta, spun semnatarii scrisorii deschise adresată celor 27 de şefi de Guverne din ţările membre, “în numele opiniei publice din România, îndeobşte a activiştilor civici, oameni de cultură şi membri ai mediului academic”.
Printre iniţiatorii scrisorii se numără Andrei Pleşu, Andrei Şerban şi Gabriel Liiceanu, iar printre semnatari, conf. univ. dr. Daniel Vighi, de la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest, conf. univ. dr. Alin Gavreliuc, decanul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a U.V.T., dar şi membri ai Societăţii “Timişoara”.
Semnatarii se declară indignaţi de atitudinea premierului faţă de acuzaţiile de plagiat a lucrării sale de doctorat, acuzaţii bazate pe probe zdrobitoare, care pun în joc nu doar reputaţia unui politician, ci a unei întregi comunităţi naţionale : “Ne desolidarizăm cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezintă o pată ruşinoasă pe obrazul R