Criza economică nu şi-a arătat încă luminiţa de la capătul tunelului. "Chiar şi atunci când revii pentru câteva luni pe creştere economică nu înseamnă că ai ieşit din criză", a avertizat doctorul în economie Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe liberal din perioada 1997-1998, în cadrul unei conferinţe pe teme economice organizate miercuri de Zona Metropolitană Oradea la hotel Ramada.
Invitat să intepreteze indicatorii macro-economici ai României pentru perioada următoare, Dăianu a ţinut să precizeze de la bun început că măsurile nepopulare luate de Guvernul Boc erau inevitabile. "Căderea din 2009 - 2010 a fost generată de deficitele mari de cont curent. România a avut un deficit bugetar mare inclusiv în 2008 când era pe creştere economică. Oricine ar fi fost la Guvernare în 2009 era obligat să ia măsuri", a spus Dăianu.
Economistul a ţinut să precizeze însă că măsurile nu ar fi însemnat obligatoriu tăierea salariilor bugetarilor. "Că textura acestor măsuri de corecţie putea fi diferită este cu totul altceva. Se puteau găsi soluţii combinate de reducere a cheltuielilor cu eventuale creşteri de taxe şi impozite sau altele", a spus fostul ministru de finanţe al României.
Mai mult, Dăianu a subliniat că măsurile de austeritate nu pot rezolva singure problema crizei economice. "Există o teză că rezolvarea crizei este austeritatea, da, dar numai parţial, pentru că aceasta nu rezolvă problema îndatorării private şi nici problemele sectorului bancar", a afirmat economistul.
"Va fi greu în Europa!"
Prima dintre măsurile pe care le pot fi luate la nivel naţional, dar şi individual, pentru depăşirea crizei o constituie limitarea cheltuielilor. "Trebuie să învăţăm să ne chivernisim. Să ne luăm mai puţine haine noi, să ne schimbăm maşina mai rar, să avem grijă la cheltuieli. La noi, la români, se aruncă mâncarea, pentru că ne luăm foarte multă, în