Merryll Lynch s-a alăturat corului celor care susțin că aurul va depăși 2.000 de dolari uncia după ce Francisco Blanch, președintele departamentului de mărfuri globale și cercetare a declarat că se așteaptă ca Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) să inițieze un nou program de achiziții de active de 500 de miliarde de dolari în a doua jumătate a anului, program care va împinge prețul arului în sus.
„Credem că prețul de 2.000 de dolari uncia este un preț corect”, a declarat Blanch astăzi, pentru CNBC. „Credem că, până la urmă, FED nu va avea de ales și va iniția o nouă rundă de măsuri de facilitare cantitativă (quantitative easing, QE). Dacă acest lucru va avea loc în septembrie, așa cum se așteaptă economiștii noștrii, vom observa destul de rapid o creștere puternică a prețului aurului. Dacă acest lucru se va întâmpla după alegeri, în noiembrie, această creștere va avea loc la rândul ei mai târziu, dar vom atinge oricum 2.000 de dolari uncia cândva, la începutul anului viitor”, a prezis economistul american.
Aurul cu livrare imediată a fost tranzacționat la un preț aproape neschimbat de 1.569,71 dolari uncia la sfârșitul zilei de ieri pe bursa americană și a crescut la 1.572,80 la deschiderea burselor asiatice de astăzi. Prețul aurului a scăzut cu aproape 20% după ce a atins vârful record de 1.918 dolari în septembrie 2011, după ce efectul combinat al crizei datoriilor suverane din Europa și a îngrijorărilor cu privire la creșterea economică globală a provocat o vânzare puternică a activelor de risc precum mărfurile.
Refugiu contra inflației
În pofida acestei scăderi, analiștii de piață, de la faimosul investitor Jim Rogers la managerul de fonduri de hedging Eric Sprott, au continuat să susțină că prețul aurului va crește datorită intervențiilor de relaxare a politicilor monetare ale băncilor centrale din întreaga lume, investitorii