Curtea Supremă de Justiţie a motivat de ce Dana şi Adrian Năstase au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Irina Jianu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare.
Completul de trei judecători, format din Ana-Hermina Iancu, Vasile Alixandri şi Lucian-Săndel Macavei a analizat mai multe criteri atunci când a decis suspendarea executărrii pedepsei soţilor Năstase. „Analizând și apreciind felul de viață al inculpaților, atitudinea lor față de familie, îndatoririle sociale, precum și conduita manifestată pe parcursul procesului penal, inculpații prezentându-se la toate termenele de judecată acordate în cauză, cu excepția acelor situații care i-au pus în imposibilitate obiectivă de participare la proces, se constată că acestea nu relevă persistența unor deprinderi și mentalități antisociale de natură a impune o reacție represivă prea severă, adecvată unor asemenea particularități, ci, dimpotrivă un potențial sporit de a reacționa pozitiv”, susţin judecătorii. De asemenea, nivelul de instrucție și „buna conduită manifestată în general înainte de săvârșirea faptelor constituie elemente care prezumă că riscul de recidivă este exclus”.
Minimul special pentru Dana Năstase, „asigură reeducarea acesteia”
Înalta Curte a constat că aplicarea unor pedepse cu închisoarea în cuantumul și orientate spre minimul special prevăzut de lege pentru Dana Năstase și Irina Jianu „sunt apte să asigure reeducarea acestora”. În cazul lui Adrian Năstase, „împrejurările menționate în cadrul expunerii vizând elementele circumstanțiale ale infracțiunii de șantaj, cu referire expresă la gradul de afectare și impactul concret cauzat asupra părții vătămate prin amenințarea cu dezvăluirea publică a pretinsei sale calități de ofițer sub acoperire în serviciile speciale, în contextul unui scandal public deja declanșat și în care era implicată și partea văt