Pentru cei care plănuiesc să-şi petreacă vacanţele în străinătate e bine de ştiut că Executivul Comunitar a lansat o aplicaţie pentru smartphone în care utilizatorilor li se explică modul în care te poate salva în caz de urgenţă acest card.
Posesorii de telefoane mobile inteligente – aşa numitele smartphones – îşi pot descărca aplicaţia dacă doresc să afle cum poate fi folosit cardul în cele 27 de state membre dar şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Tot acolo găsiţi informaţii privind tratamentele acoperite de asigurare şi costuri, dar şi modalităţi de solicitare a rambursării costurilor şi contacte în cazul pierderii cardului.
E bine de ştiut că nu vă costă nimic să intraţi în posesia acestui card, valabil şase luni. El vă asigură practic accesul gratuit în spitalele din cele 31 de state europene în caz de urgenţă – practic posesorul unui astfel de card bucurându-se de aceleaşi drepturi precum un belgian în Belgia de exemplu şi un francez în Franţa.
Aplicaţia vă este necesară în condiţiile în care sistemul de sănătate diferă de la o ţară la alta – anumite servicii oferite gratuit în România, pot fi contracost în alte ţări.
Foarte important: cardul european de sănătate nu acoperă costurile asistenţei medicale din spitalele private şi nici nu poate fi folosit cu scopul de a beneficia de tratament medical în altă ţară. Totodată, cardul nu este o alternativă la asigurarea de călătorie, neacoperind costurile de călătorie cu avionul înapoi în ţara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.
Deşi a fost introdus în 2004, sunt încă mulţi cetăţeni europeni care nu ştiu de existenţa acestui card. Tocmai de aceea, Comisia Europeană încercaă anul să-şi informeze cetăţenii cu privire la drepturile pe care le au, deţinând acest card de sănătate.
În România, pentru a intra în posesia cardului europea