Crezând că vor juca piesa "Cum vă place” în faţa a vreo 200 de persoane, actorii Teatrului Globe din Londra (teatrul pentru care Shakespeare ar fi scris mai multe texte, jucând totodată aici) s-au pomenit, miercuri seara, în centrul Bucureştiului, cu vreo două mii de spectatori. Chiar dacă în faţa scenei ambulante, care păstrează influenţe ale epocii elisabetane, au fost aduse 640 de scaune, ocupate cu vreo două ore înainte de începerea spectacolului, în momentul de vârf al reprezentaţiei erau circa 2.000 de persoane.
E de înţeles curiozitatea bucureştenilor pentru producţia de la "Shakespeare's Globe”, programată două seri consecutive (11 şi 12 iulie): e un teatru celebru; e piesa lui Shakespeare scrisă în anul deschiderii teatrului, 1599; englezii îl înţeleg altfel pe marile Will şi de aceea regizorii de acolo îl montează altfel, actorii în joacă altfel. E o opinie.
Piesa "Cum vă place” e considerată cea mai muzicală comedie a lui Shakespeare. Cu muzică şi începe spectacolul, cu muzică live. Opt actori, care formează distribuţia, joacă şi tot ei cântă din gură şi la instrumente. Regizorul spectacolului, James Dacre, a ţinut cont de un principiu cunoscut la Teatrul Globe: atunci când pui în scenă aici, trebuie să ştii cum se lucra în teatru pe vremea lui Shakespeare şi totodată să înţelegi ce înseamnă publicul secolului al XXI-lea. Şi acestea trebuie îmbinate – modalitatea din vremea elisabetană şi modalitatea modernă, de astăzi. James Dacre a încercat să spună în această producţie, între altele, despre cum făceau teatru Shakespeare şi contemporanii săi: simplu, direct, deschis, cu muzică live. Ca spectacolul să iasă viu, a pus actorul în centru. "Am vrut să creăm o lume imaginară, o lume mai vibrantă, mai deschisă decât lumea elisabetană”, spunea ieri la conferinţa de presă regizorul James Dacre, referindu-se la lumea romantică, idilică din piesă. El