Germania a mai cedat puțin, la ultimul Consiliu European, în fața Franței, în privința ajutoarelor financiare pentru statele cu probleme, dar drumul către unificarea UE nu se modifică.
Concluziile ultimei întâlniri a Consiliului European sunt prezentate cel mai bine în raportul prezentat de președintele Consiliului, Herman von Rompuy, intitulat „Către o veritabilă uniune economică și monetară“. Acestea sunt: „un cadru financiar integrat, un cadru bugetar integrat, un cardu integrat al politicii economice și o legitimitate democratică și o responsabilizare consolidată“ (conform comunicatului CE).
Vorbeam, nu de mult, de „politica pașilor mici“, prin care șefii și creatorii Uniunii Europene intenționează să aducă statele Europei la o integrare totală. Adică un Parlament unic, un Cod fiscal unic, o politică economică și externă comună. O politică puțin vizibilă și nedeclarată oficial, dar care conduce larga majoritate a acțiunilor de la nivelul „înalt“ al UE.
Germania pare a fi o perdantă după ultima întâlnire a Consiliului, valul de forță cu care președintele Franței, Francois Hollande, impune o direcție socialistă pentru UE fiind prea puternic pentru a fi stopat. Cel puțin deocamdată. Deși Angela Merkel nu a acceptat (încă) euroobligațiunile, concesiile făcute în ceea ce privește ajutorul dat Spaniei și Italiei indică o victorie a președintelui Franței.
Bani și mai ieftini de la BCE
Totul pare însă un joc, un dans al șefilor eurogrupului și ai UE. Pe de o parte, se negociază la sânge ajutoarele financiare, și, pe de altă parte, statele cu probleme sunt convinse să mai cedeze puțin din suveranitate. „Poziția mea este că integrarea solidară trebuie să aibă loc prima dată între cele 17 țări din zona euro“, spune Francois Hollande, adăugând că „statele care au vocația de a se alătura monedei unice ar putea fi, de asemenea, implicate“