Majorarea TVA în agricultură de la 8% la 20% este convenabilă doar exportatorilor, pe când bugetul de stat şi agricultorii nu vor avea nimic de câştigat în urma acestei politici, susţin reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNF), Vasile Mârzenco, a declarat că această decizie votată de parlamentari mulţi fermieri ar putea falimenta şi asta pentru că din cauza secetei, dar şi a lipsei de bani nu vor avea cu ce achita impozitele impuse de stat.
O decizie catastrofală pentru agricultură
„Decizia autorităţilor nu are nicio logică economică. Parcă până acum în cadrul întrevederilor avute atât miniştrii, cât şi deputaţii erau de acord cu propunerile şi argumentele agricultorilor, însă până la urmă au adoptat o decizie catastrofală pentru sectorul agroalimentar al ţării. Statul nu va reuşi să ramburseze la timp agricultorilor cele 12%. Au aprobat politica fiscală pentru anul 2013 la miezul nopţii. Unde s-a mai văzut aşa ceva? Deşi se declară democratică şi transparentă, actuala conducere este cu două feţe, face totul pe furiş şi nu ţine cont de consecinţele pe care le pot avea legile votate de ei asupra agricultorilor. Este o bătaie de joc faţă de agricultură, strategică pentru ţară", s-a arătat indignat preşedintele FFM.
Alexandru Slusari, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) susţine că majorarea TVA în agricultură este convenabilă doar exportatorilor, pe când bugetul de stat şi agricultorii nu vor avea nimic de câştigat în urma acestei politici.
"Acest lucru va duce cu certitudine la creşterea birocraţiei, dar şi tenebrizarea agriculturii. Conducerea nu ţine cont de agricultori, care şi aşa nu prea au susţinere de la stat în condiţiile secetei actuale. Pentru a achita TVA agricultorii vor fi nevoiţi să ia cre